Elo stolní tenis – ČR

EloST - Elo stolní tenisJiž druhý rok stolně-tenisová veřejnost může sledovat průběžně počítaný žebříček podle metodiky systému ELO. Systém obsahuje data od sezóny 2013/14 a dvakrát denně je aktualizován daty ze systému STIS. Základní vlastnosti systému žebříčku ELO:

  • Koeficient hráče se zvyšuje na základě jeho reálného výkonu – tedy není určen relativně vůči své vlastní bilanci dosažených výsledků. Procentuální určení může zkreslovat výkonnost hráče v případě, kdy má odehráno málo nebo příliš mnoho utkání. Např. mít 100% úspěšnost z 5 dvouher nevystihuje jeho herní úroveň oproti hráči, který má 90% z 66 dvouher.
  • Koeficient je zvyšován či snižován v závislosti na koeficientu soupeře. Porazím-li lépe umístěného soupeře v žebříčku, získám lepší koeficient, než kdybych porazil soupeře níže umístěného. Nedojde tedy ke zkreslení žebříčku v případě, kdy dochází k anomáliím při určování koeficientů starým způsobem (např. hráč má více procent ve vyšší soutěži, než-li v nižší).
  • Vyhýbání se silným soupeřům se nyní žebříčkově nevyplatí.
  • Systém ELOST počítá koeficient také podle vyhraných sad. Paralelně je počítáno ELO podle vítězství dvouher a podle sad. Výsledné ELO je určeno průměrem obou hodnot. Takže výhra 3:2 hráči tolik nezvýší koeficient jako výhra 3:0. Naopak u hráčů s velmi rozdílným koeficientem a výhry lepšího pouze 3:2 může paradoxně vést ke snížení koeficientu u vítěze. Což není na závadu.
  • Výhoda tohoto systému je také ve faktu, že nezáleží na tom jakou hrajete soutěž. Utkání např. v regionálních, krajských či republikových přeborech (takže i výsledky turnajů) by mělo jít započítávat. Autoři systému v budoucnu s tímto rozšířením počítají.
  • Souhrnně lze konstatovat, že systém ELO zohledňuje průběžnou výkonnost a relativně ji porovnává s ostatními hráči.
  • Systém ELO však vyžaduje dostatečné množství výsledků (minimálně 15 her). Čím více her hráč odehraje a proti různým hráčům napříč regiony či kraji, tím více se jeho koeficient zpřesňuje.

Tento systém není úplnou novinkou. V upravené verzi se používá pro výpočty žebříčků v USA či Německu (viz. http://www.elost.cz/st/o-elo-a-elost). Na další schůzi VV se budeme zabývat návrhem k využití ELOST pro určení žebříčkového pořadí. Chcete-li se k tématu vyjádřit, napište komentář pod příspěvkem http://usteckypinec.zielinsky.cz/2016/11/13/elo-stolni-tenis-cr/ .