Miroslav Vostrý

Miroslav Vostrý

Rodák z Bohušovic nad Ohří se narodil 10.7.1943, vystudoval Střední koželužskou školu v Otrokovicích. Již na této škole se věnoval sportu, a to kopané, atletice a především stolnímu tenisu.

Do tehdejšího oddílu Okresního domu pionýrů a mládeže v Litoměřicích přišel jako pracovník ODPM, jenž se věnoval sportu, především stolnímu tenisu. V tomto oddíle, který se postupem času přetransformoval do TTC Litoměřice, začal jako hráč pomáhat k postupům z krajského přeboru do divize. V 70.-tých letech začal působit jako trenér mládeže, a tak přispěl k dalšímu výkonnostnímu vzestupu oddílu, kterému se v roce 1985 podařilo probojovat do 2. ligy a následně i do 1. ligy. Vyvrcholením výkonnostního vzestupu byl postup družstva TTC Litoměřice do Extraligy ČR v sezóně 1994/95. Tuto soutěž hrálo družstvo následně celá 90. léta. Nejvyšší republikovou soutěž hrálo i družstvo žen a to ještě v loňské soutěžní sezóně. Družstva TTC Litoměřice byla vždy převážně tvořena odchovanci litoměřického stolního tenisu a je tomu tak dodnes. V tomto ohledu patří litoměřický stolní tenis k málo sportovním odvětvím, které kdy reprezentovali Litoměřice na nejvyšší republikové úrovni.

Na výchově mladých hráčů a hráček se Miroslav Vostrý podílel svou obětavou trenérskou i funkcionářskou prací bez ohledu na vlastní volný čas. Pravidelně mladé hráče doprovázel k soutěžním utkáním a turnajům po celé republice. V oddílu aktivně pracoval až do své náhlé smrti dne 11. listopadu 2002. Tehdy celý oddíl, region i celé Čechy přišli o významného trenéra mládeže, funkcionáře a velmi dobrého člověka.

K uctění jeho památky stolní tenisté z Litoměřic zakládají tradici pravidelného turnaje staršího žactva ve stolním tenise „Memoriál Míry Vostrého“.